top of page

Kind in evenwicht KIE-methode

Het komt heel vaak voor dat we niet goed begrijpen waar het gedrag, de emoties of de lichamelijke klachten vandaan komen. Met de KIE-methode kunnen we dat op een speelse simpele en snelle manier vaak wel gaan begrijpen. Ik gebruik hierbij de biotensor (soms spiertesten).

Deze methode vindt zijn basis in de NEI (neuro-emotionele-integratie) waarin niet veel gepraat wordt, maar het lichaam laat antwoorden. De methode is door Carla van Wensen verder ontwikkeld met als resultaat een aantal protocollen die je snel naar de kern van het probleem leiden. Vervolgens wat er nodig is om alles weer te laten stromen. 

(Gedrags)problemen kunnen ontstaan door het niet goed verwerken van prikkels in de hersenen. Hierdoor ontstaan blokkades of belemmeringen waardoor de problemen vaak groter worden. Door deze blokkades op te ruimen kunnen prikkels weer beter verwerkt worden en krijgt het kind meer rust en nieuwe mogelijkheden. Ofwel de energie kan weer stromen.

Prikkels wat zijn dat?

Alles wat we met onze zintuigen waarnemen zijn prikkels (externe), maar ook alles wat we denken, ervaren, voelen van binnenuit zijn prikkels (interne prikkels).

Als deze prikkels goed verwerkt worden door ons zenuwstelsel, in ons brein, worden er woorden aan gegeven (gelabeld). De gebeurtenis met de emotie wordt vervolgens goed opgeslagen in het brein. De labels zorgen ervoor dat we een volgende keer weten wat we in soortgelijke situatie kunnen doen.

Worden de prikkels niet goed begrepen en verwerk en niet (goed) gelabeld, dan blijven ze in je lichaam zitten. Het wordt een soort van blauwe plek waar we last van hebben. En deze blauwe plek, kan de energie die we nodig hebben blokkeren. Het vinden van de juiste informatie lukt niet.

Wat kan er dan gebeuren?

Elke keer als je iets meemaakt dat op die situatie lijkt (of in de buurt komt), komen er automatisch dezelfde (niet verwerkte) gevoelens of (niet begrepen) gedrag naar boven. Dit is dan de trigger van het gedrag of emotie. 

Bijvoorbeeld, ben je ooit gebeten door een hond, dan zal elke hond angst oproepen als het bijtincident niet goed is verwerkt.

Van de buitenkant zie je dit niet, maar triggers laten zich zien in (onbegrepen) gedrag, klachten of emoties. 

Energie dat niet goed stroomt zorgt voor onbalans, we zitten niet goed in ons vel we worden ziek, voelen pijn. Energie stroom door meridianen en chakra's en deze zijn verbonden met bepaalde organen.

Een blokkade door niet begrepen gedrag en onverwerkte emoties zorgt er voor dat de energie niet meer goed door de chakra's en meridianen stroomt. We raken uit balans. 

Met KIE sporen we deze blokkades op en koppelen dit aan emoties en gedrag. Door deze emotie of gedrag alsnog te begrijpen/verwerken wordt er het juiste label aangehangen. De trigger verdwijnt en er komt weer evenwicht in je hele systeem. Het lichaam reageert niet meer automatisch op de situatie waardoor er ruimte ontstaat om het anders te doen.

Het lichaam weet het antwoord wel en deze krijg je via spiertesten of via de biotensor. Het lichaam laat dus zien waar een blokkade ten gevolge van welke prikkel zit.

Prikkels in de vorm van

  • stress,

  • overprikkeling,

  • emoties,

  • ziekte,

  • negatieve gedachtes,

  • faalangst

  • allergieën,

  • niet-geïntegreerde reflexen

  • etc

Door verder te testen wordt bepaalt hoe de balans weer herstelt kan worden. Hier maak ik veel gebruik van de andere methodieken uit mijn rugzak.

biosensor / biotensor
KIE coach
bottom of page